Вести

Завршена акција „Сиђи до реке“ уређења шеталишта на Дунаву

Откривањем донаторске табле на Дунавском шеталишту у Гроцкој, председник општине, Стефан Дилберовић је означио завршетак овогодишње акције уређења приобаља. Ова акција је један у низу успешних примера сарадње локалне самоуправе са приватним сектором и грађанима, који је у повоју и који треба следити. На овај начин се финансира уређење јавних простора у развијенијим срединама, а по истом моделу град Београд ускоро почиње уређење фасада и урбаних џепова. Уз помоћ донација приватних фирми и предузећа, појединаца и локалних институција финансирани су комплетни радови и опремање кеја са 22 клупе и 11 канти за смеће. Осим тога, шеталиште је очишћено од вишегодишњих наслага земље и муља, опрано, а трава покошена. Засађен је и дрворед Сибирског бреста који почиње да олистава и надамо се да ће за коју годину шеталиште бити налик прелепом Земунском. Приватне фирме које су учествовале у акцији показале су високу друштвену одговорност према локалној средини, која је у нашем окружењу ретка а у развијенијим друштвима се подразумева. У знак захвалности због одазива акцији, председник Дилберовић је пре донаторског ручка који је организован на сплав-ресторану „Сјај“ уручио пригодне захвалнице у име општинског руководства свим донаторима који су помогли ову акцију.

„ Желим да се захвалим грађанима, привредницима и функционерима који су узели учешћа у овој дивној акцији. Ово је пример како и у осталим местима може да функционише сарадња између привредника, грађана и општине на задовољство свих. Овом приликом позивам и друге привреднике да узму учешћа у неким наредним сличним акцијама. Одазив је већи него што смо очекивали сакупљено је више средстава него што је било потребно а у договору са донаторима та средства ће бити употребљена за завршетак уређења платоа Илије Гарашанина преко пута Цркве.“ – истакао је председник Дилберовић.

Шеталиште је после толико година, чак и деценија, коначно уређено на прави начин и сада представља функционални јавни простор на задовољство својих грађана који уживају у шетњи поред реке. Начињен је први корак ка оживљавању грочанског приобаља и његових рекреативних и туристичких потенцијала. Апелујемо на онај мали проценат грађана да се шеталиште очува како за нас саме, тако и за генерације које долазе. Овом приликом указујемо и на чињеницу да је шетелиште покривено видео надзором високе резолуције као превентивна мера против вандалског понашања.