Вести

Уклањање дивљих депонија у Дражњу и Винчи

Велика пролећна акција чишћења Београда настављена је на територији наше општине. Чишћене су две вишегодишње велике дивље депоније, у Винчи код Института и у насељу Дражањ, потез Петроњак.

Акцију су се поред наших јавних предузећа, ЈКП „Гроцка“ и ЈП „Грочански комуналац“ прикључила и градска комунална предузећа, ЈКП „Зеленило“ Београд, ЈКП „Београд пут“, ЈП „Градска чистоћа“, ЈП „Електране“, „Београдски водовод и канализација“.

Депонија у Дражњу је настала на површини парк шуме у којој се налази спомен обележје којим је означена локација на којој су опалиле прве пушке против окупатора у Другом светском рату и где је формирана Смедеревско-грочанска чета Космајског партизанског одреда. На овој локацији смеће се нелегално одлаже последњих петнаест година. Чишћење ове локације заједно са радницима комуналних предузећа почели су
члан градског већа, Драгомир Петронијевић, заменица председника Скупштине града, Андреа Радуловић, и председник Градске општине Гроцка, Стефан Дилберовић. Надзор акције вршила је представница Еколошке инсепкције града Београда, Александра Радиновић и Снежана Хинић. Акцији су се прикључили и заменик председника Скупштине ГО Гроцка Зоран Костић, члан општинског већа, Зоран Којић , директор ЈКП „ Гроцка", Ђорђе Јевтић и директор ЈКП „Грочански комуналац“, Миленко Буквић ,одборник у Скупштини ГО Гроцка из Дражња Војкан Милошевић као и мештани овог насеља који су се скупили у великом броју.

Депонија код Института у Винчи се упркос прошлогодишњем чишћењу опет формирала. У оквиру овогодишње акције уређења Београда покренуто је поновно уклањање ове депоније. Акцији су се прикључила заменица председника ГО Гроцка, Јасмина мандић, чланови већа, Зоран Марков, и Владо Радовановић, као и заменик директора Дирекције за изградњу, Маринко Бабић.

Очекује се да депонија у Винчи буде уклоњена у току данашњег дана, док ће за уклањање депонује у Дражњу бити потребно барем још десетак дана. Апелује се на грађане да након уклањања ових депонија не узрокују њихово поновно формирање јер сем загађења средине, проузрокују и додатне трошкове њиховог уклањања. Подсећамо да се смеће у свим насељима организовано односи, укључујући и кабасти отпад те да се грађани информишу о данима када су њихове улице у плану чишћења.