Вести

OДРЖАНА ТРИБИНА КАРДИОВАСКУЛАРНЕ БОЛЕСТИ И ВИСОК ПРИТИСАК

Трибина “Кардиоваскуларне болести и висок притисак” одржана је 14. фебруара у великој сали Скупштине градске општине Гроцка, са почетком у 18 часова,у организацији Савета за здравство Општинског одбора СНС Гроцка.

Присутне је пре почетка предавања поздравила потпредседница Општинског одбора СНС Гроцка Ружа Мркић, истичући да оваква едукативна предавања имају за циљ подизање свести код људи о значају превенције и едукације и да ће ОО СНС Гроцка настојати да овакве трибине организује што чешће.

Доктор кардиолог и интерниста Горан Пондар и докторка Здравка Станковић Пировић говорили су о најчешћим узроцима и факторима ризика ове болести, која је највећи узрок смрти у Европи.

Током предавања лекари су истакли да бројни фактори утичу на појаву кардиоваскуларних обољења, пре свега пушење, повишен артеријски крвни притисак, наследни фактор, повишен холестерол, али и стрес. Будући да велики проценат нашег становништва болује од кардиоваскуларних болести, нагласили су да  поред здравих стилова живота, примарна и секундарна превенција и редовна контрола су неопходне у циљу успешног и ефикасног лечења.