Вести

ОДРЖАНА ТРИБИНА „ПРЕВЕНЦИЈА КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ И ДОЈКЕ“

У организацији Уније жена Општинског одбора СНС Гроцка организована је трибина „Превенција карцинома грлића материце и дојке“, вечерас у великој сали градске општине Гроцка.

Предавачи на трибини билу су специјалиста гинкологије и акушерства докторка Љубица Мрдаковић – Тодоровић, републички посланик, прим. доктор Владо Батножић и докторка Здравка Станковић – Пировић.

На самом почетку трибине присутнима се обратио председник Општинског одбора СНС Гроцка Драгољуб Симоновић, који је поздравио присутне и истакао да ће се Општински одбор СНС Гроцка залагати да се овакве трибине редовно одржавају , јер је превенција и едукација кључ правовременог и успешног лечења.

Жене су имале могућност да се упознају са факторима ризика и узроцима које прозрокују ове две најчешће болести од којих болује велики број жена како у Србији, тако у читавој Европи.Указано је на значај едукације и важност подизања нивоа свести код жена, како би жене одлазиле редовније на гинеколошке прегледе. Потресна чињеница је да је Србија у групи европских земаља на 4 месту по степену обољења од рака грлића материце, а на другом месту по смртности. Због тога су лекари током трибине апеловали  на важност превенције, указујући да је рак грлића материце и дојке болест која се може спречити, ако се на време открије и ако се правововремено подвргнемо дијагностичким анализама.